Atölye Psikoloji & Psikiyatri
Depresyon

DEPRESYON

Zaman zaman hepimiz kendimizi daha neşesiz, enerjisiz hissedebiliriz. Belirli sebeplerle ilişkili olarak ya da bazen sebepsiz yere mutsuz, ağlamaklı, hayattaki amacını kaybetmiş gibi hissettiğimiz zamanlar vardır. İşte depresyon tüm bu belirtilerin çok daha yoğun ve uzun sürelerle yaşandığı, tüm çıkış kapılarının kapanmış ve dünyanın tüm yükü üzerimize çökmüş gibi hissetmemize sebep olan bir hastalıktır. Tıbbi bir tanı koyabilmek için,

  • Çökkün duygudurum,
  • Hayata karşı ilgi ve zevk almanın azalması,
  • Değersizlik ya da suçluluk duygularının olması,
  • Enerji kaybı, yorgunluk,
  • Uyku artışı ya da uykusuzluk,
  • İştah artışı ya da tam tersi yemek yiyememe,
  • Huzursuzluk ve hareketlerde hızlanma ya da ayaklarını sürür gibi bir yavaşlama,
  • Dikkat ve konsantrasyonda güçlükler, karar verme güçlükleri

 

gibi belirtilerin en az 5 tanesinin, en az 2 haftadır mevcut olması koşulunu ararız.

Depresyonla ilgili belki de bilinmesi en önemli ve gerekli şey, bunun bir hastalık olduğu ve tedavisinin mümkün olduğudur. Çünkü kişi böyle bir ruh halinde iken, bir bataklığa saplanmışçasına kendisini kaptırır. Yaşadığı olumsuzluklardan hiç kurtulamayacağı düşüncesi, belki suçluluk ve değersizlik hissinin de eklenmesi ile zaten enerji ve motivasyonunun da azalmasıyla birleştiğinde içinden çıkılamaz bir hal alır. Oysa ki bu kısır döngünün tedavi ile bir noktasından kırılması, kişinin yeniden nefes alıp kendisinde sorunlarla başa çıkabilecek gücü bulabilmesi için imkan tanıyacaktır. Hatta bazı zamanlarda dışarıdan görünen hiçbir olumsuzluk yok iken kişi bu türden bir ruh haline kapılır. Böyle durumlarda da ‘istediğim her şeye sahip olduğum halde neden mutsuzum, demek ki hiç düzelmeyeceğim’ gibi bir düşünceye kapılabilir.

Bazen bu belirtiler kişiyi yaşamdan koparacak noktaya getirebilir ve intihar düşünceleri belirebilir. Bu nedenle her depresyon ciddiye alınmalı ve bir uzmanın yardımına başvurulmalıdır.

Tedavide kullanılan antidepresan ilaçlarla ilgili ne yazık ki yanlış bilgilenmeler ve hatalı inanışlar mevcuttur. Bu ilaçların bir kez başlandığında bir daha bırakılamayacağı, kişiyi bağımlı hale getireceği, robotlaştıracağı, kilo aldıracağı gibi kaygılarla tedaviye başvurmaktan kaçınan kişilerin mutlaka bir hekimden bilgi almaları ve bu kaygılarını açıkça dile getirmeleri önemlidir.

Antidepresan ilaçlar bağımlılık yapmazlar. Her tedavi bireye özgü düzenlenir, doz ve süre hekim tarafından hastanın durumu değerlendirilerek ayarlanır. Yan etkiler yakından gözlenir ve takip edilir. Antidepresan tedavinin başlangıcında ortaya çıkabilen bazı yan etkilere zaman içinde tolerans gelişir ve bu belirtiler kaybolur. Tedavi bitiminde ilacın kesilmesi yine hekim gözetiminde yapılmalıdır.


Dİğer Makaleler
ANKSİYETE BOZUKLUKLARI
ANKSİYETE BOZUKLUKLARI
DEPRESYON
DEPRESYON
ŞİZOFRENİ
ŞİZOFRENİ
Bipolar Bozukluk
Bipolar Bozukluk

İletişim ve randevu için;

İletişim Bilgileri

Adres: Feneryolu Mah. Celal Turşucu Sk. Burç Aprt. A / Blok Daire: 12 Kadıköy / İstanbul

Telefon: +90 505 452 1699

E-mail: [email protected]